استتار چیست؟

در طبیعت جانورانی که با محیط خود همرنگ هستند از این روش سود میبرند. مانند طرح و رنگ یکسان بدن یوزپلنگ با گیاهان زیستبومش و همرنگشدن آفتاپپرست با محیط اطرافش.
نظامی
انسانها نیز در دفاع نظامی از این روش استفاده میکنند. به مجموعه اقداماتی که فرد یا افراد برای در امان ماندن خود و یا تجهیزاتشان از دید دشمن انجام میدهند، استتار گویند. بدیهیست دشمن نمیتواند کسی را که نمیبیند یا نمیداند کجاست، هدف قرار دهد.
اصول استتار
اصول استتار شامل انتخاب محل، انظباط استتار و ساختمان استتار است.
انتخاب محل
انتخاب محل یا موضع یابی، انتخاب بهترین و مطلوبترین نقطه و محل استقرار است به طوری که پنهان و مخفی نمودن نیروی انسانی، وسایل و تجهیزات و فعالیتها را بهترین وجه امکانپذیر سازد. بنابراین اگر انتخاب محل به خوبی انحام شود، به کارگیری و استفاده از وسایل و ابزار مصنوعی جهت استتار و اختفا ضرورتی پیدا نمی کند و یا این ضوررت به حداقل ممکن تقلیل خواهد یافت. مکان یابی صحیح فواید مشروحه ذیل را در بر دارد: آسیب پذیری را تا حد قابل توجهی تقلیل می دهد، وضعیت پدافندی مناسبی ایجاد می کند، دشمن را در حمل با مشکل و محدودیت مواجه و ابتکار عمل را از وی سلب می کند، نیاز به تسلیحات پدافندی را تقلیل می دهد و نهایتا صرفه جویی قابل توجهی را در حفظ سرمایههای ملی به دنبال دارد. اثرات تخریبی حملات و بمبارانهای هوایی عراق در جنگ ایران و عراق به مراکز حساس و حیاتی ایران مانند پالایشگاه آبادان، سایت سی.آر.سی، دهلران، پالایشگاه اصفهان، نیروگاه آبی سد دز، مرکز مخابرات ماهواره ای شهید قندی و ... نتایج متفاوتی داشته است که یکی از عوامل عمده آن وضعیت و موقعیت مکانی مناسب و یا غیر مناسب این مراکز بوده است.

انضباط استتار
انضباط استتار عبارت از کارهایی است که ظاهر طبیعی یک منطقه را تغییر داده یا موقعیت عدهها و تجهزات را بدون اینکه حتی دیده شوند برای دشمن آشکار می سازد. رعایت شدید و قاطع و دقیق انظباط استتار به صورت فردی و گروهی دومین اصل و شرط اساسی دستیابی به استتار و موفقیت در آن است.
روشهای استتار
سه روش اصولی استتار عبارتند از: مخفی نمودن، همگونسازی، بدلسازی (شبیهسازی)
1.مخفی نمودن
مخفی نمودن اختفاء کامل یک شیء به وسیله پوششهای فیزیکی میباشد، همانند پوشاندن پناهگاه، تجهیزات، پرسنل و غیره به شاخ و برگ و سایه درخت که آنها را از دیدهبانی هوایی پنهان میدارد.
2.همگونسازی
همگونسازی به کارگیری وسایل استتار در بالا و اطراف هدف میباشد به طوری که با زمینه طبیعی اطراف آن نوعی آمیختگی ایجاد نموده و هدف، جزئی از زمینه به نظر آید. برای مثال، سرباز با استفاده از پماد سیاه کننده صورت، قسمتهای شفاف و صیقلی صورت را با محیط اطراف آن یکسان نموده و یا با استفاده از شاخ و برگ طبیعی درختان بر روی کلاه کاسک خود، نوع آمیختگی و همگونی با محیط اطراف ایجاد مینماید. همگونسازی در تجهیزات و تأسیسات نیز میتواند موجب عدم توجه و حساسیت دشمن به آنها گردد.
3.بدلسازی (شبیهسازی)
بدلسازی (شبیهسازی) تغییر قیافه هدف حقیقی و اصلی و استفاده از تجهیزات و تأسیسات کاذب و فریبنده در فاصله مجاز و منطقی از هدف حقیقی میباشد که در صورت حسن اجرا موجب مصون و محفوظ ماندن هدفهای حقیقی و اصلی میشود.
دسته بندی مقالات
درحال حاضر نظری برای این مطلب وارد نشده است!
کلیه حقوق متعلق به دلتا میباشد.